Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Dixitdeea
9 février 2009

LA MODA: ecolo

Vreau sa va spun ca sunt uimita de faptul ca in Franta fetele incep din ce in ce mai mult sa isi faca propriile creatii : haine, genti, decoratiuni interioare si tot felul de obiecte. Cu mai mult sau mai putin talent, bineinteles J

Iar in cadrul acestui trend de « lucru manual » , se dezvolta tot mai mult o alta sub-categorie : moda « recup’ » cum o numesc francezii, care vine, asa cum probabil v-ati dat seama deja, de la recuperare. Se fabrica orice, din absolut orice material sau obiect care in mod normal ar fi destinat pubelei de gunoi.

In Paris, cele mai inraite fashionistas isi petrec timpul in ateliere de creatie care se organizeaza mai nou din ce in ce mai des pe aceasta tema. Am sa particip si eu la un astfel de eveniment saptamana viitoare si abia astept sa va scriu cum e.

Intre timp insa, nu pot sa nu imi pun intrebarea, de ce in Franta, si nu si in Romania ? Este vorba despre stilul de viata ? Despre timpul liber ? Despre preferintele de a-si petrece timpul liber?

Nu stiu, si nu vreau sa intru intr-o discutie de acest gen. Haideti sa ne uitam mai bine la cateva astfel de obiecte care le-am gasit surfand pe net.

Asadar in categoria genti, am gasit cateva idei traznite care m-au amuzat.

O geanta 100% din hartie foarte rezistenta, impermeabila, si care este in plus reciclabila. A fost creata de catre Stefan Diez pentru Authentics. In plus, puteti sa o colorati/accesorizati dupa propriul gust.

336                                 diez

Si daca tot vorbim despre recuperare, trebuie intr-adevar sa avem multa imaginatie pentru a cauta idei in cele mai neobisnuite locuri. Iata asadar la ce s-a gandit americanul David Shock : a creat niste genti de cumparaturi intitulate « ORNJ » fabricate din materialele de securitate de pe santiere !!!V-am starnit curiozitatea? Iata-le:

ornj      ornj1

            

Geanta costa 25 $ pe www.etsy.com

Afisele publicitare reprezinta o alta sursa surprinzatoare pentru genti. Hélène de La Moureyre a avut aceasta idee si s-a lansat in business cu doar 6000 euro investitie. Intr-adevar nu cred ca se poate plange de lipsa de materie prima pentru ca afise sunt peste tot, nu mai scapam de ele. Daca ideea va intereseaza o puteti gasi pe site http://www.bilum.fr/

Si in fine, ultimul model de geanta environmental friendly pe care vi-l prezint este cea facuta din capsele care deschid cutiile de sucuri. Da, iata ideile sunt legate de obiecte comune, care ne inconjoara in fiecare zi si la care nu ne-am fi gandit niciodata…Si totusi, eu gasesc aceasta geanta foarte fashion, am vazut-o si in magazine la preturi destul de piperate in Franta, cand de fapt este un model care se poate face acasa…

de_pus_urgent_pe_blog

Dar aceasta moda ecologica nu se aplica doar la genti, ci si la haine. Iata ideea pe care a avut-o Véronique Sebire care recupereaza haine vechi, le recombina intre ele si creeaza alte modele originale si colorate. Firma ei Urgania realizeaza o cifra de afaceri destul de consistenta si, pe langa faptul ca este sensibila la dezvoltarea durabila, ea favorizeaza si reincadrarea fostilor angajati ai industriei textile pe piata muncii.

Mai multe informatii pe www.urgania.com

Mai vreti si alte idei ?

Iata de exemplu ce se poate face dintr-o caseta veche si intr-adevar complet inutila in epoca CD-urilor, DVD-urilor, iPodurilor si a tot felul de alte suporturi : un portmoneu.

portmoneu_casete

…sau chiar si o curea, daca indrazniti sa purtati astfel de piese originale.

caseta_curea

Si voi, ce parere aveti despre aceste idei ? Eu sunt convinsa ca exista multe femei in Romania care se ocupa cu astfel de activitati si care au idei interesante. Va invit pe toate asadar daca aveti creatii proprii, sau idei geniale sa puneti pe blogul meu fotografii si descrieri…Eu sunt foarte interesata sa descopar astfel de creatori si ideile lor si sunt convinsa ca nu sunt singura !!!!

Publicité
Commentaires
A
Tare interesant articolul Deea, felicitari! Desi lucrez putinel sa zicem in domeniu am aflat chestii tare interesante si inovative.<br /> Cred ca in articol ai subliniat un lucru foarte important si anume nevoia de lucru manual, de personalizare.<br /> Moda eco/hand made/reciclata etc este una dintre manifestarile importriva stilului actual de consum de masa, caracterizat prin uniformizarea gusturilor si atitudinilor. Acest mod de viata are multiple consecinte sociale si ecologice. Prin urmare, in toate domeniile apar initiative de regandire a modului de dezvoltare actual. In moda/industria textila, aceste initiative se refera la reducerea impactului asupra mediului al hainelor noastre (prin folosirea materialelor organice, prin evitarea chimicalelor folosite la vopist, a bumbacului ce consuma mari cantitati de apa, pesticide si ierbicide, prin re-utilizarea materialelor etc) si la impactul social al modei (folosirea muncii copiilor, a abuzului femeilor, incurajarea comertului echitabil, a lucrurulor hand made, personalizare, revalorizate, facute local).<br /> Insa cred ca ce trebuie mai ales retinut din noua filozofie a modei: nu trebuie sa devina, paradoxal, o alta moda (de exemplu, a fi la moda prin a purta tricouri eco). Trebuie sa devina un stil de viata, sa fie o atitudine cotidiana. <br /> Sa nu uitam ca una dintre cele mai mari probleme in industria modei provine din trenduri, din solduri, din schimbarea colectiilor ce impun schimbarea gusturilor. Toate aceste lucruri incurajeaza consumatorii sa schimbe hainele de cateva ori pe sezon...ce se intampla de cele mai multe ori cu hainele noastre din dulap pe care nu le mai folosim? Le aruncam!
Dixitdeea
Publicité
Dixitdeea
Archives
Publicité